vineri, 4 mai 2012

De ce sa ne antrenam inteligenta emotionala?

Un articol scris de Oana Mihailescu


Am inceput sa aprofundez acest subiect si sa ma gandesc din ce in mai intens la acest subiect. Asa am constientizat ca in special in momentele dificile din viata mea, cand provocarile erau la un nivel foarte ridicat, solutia salvatoare a venit aplicand o parte a inteligentei emotionale.

Inteligenta emotionala este capacitatea noastra de a raspunde si reactiona la ceea ce se intampla prin prisma emotiilor. Autocontrolul, zelul, perseverenta, capacitatea de automotivare,gestionarea emotiilor, manevrarea relatiilor sunt toate caracteristici ale inteligentei emotionale.

Autocontrolul tine de cunoasterea noasta personala. Socrate, prin celebrul proverb: “Cunoaste-te pe tine insuti” face referire tocmai la ceea ce este essential in inteligenta emotionala:constientizarea propriilor sentimente in momentul in care apar.

Omul din zilele noastre, e prea putin preocupat de acest aspect, nu avem timp pentu acest proces de autocunoastere, de constientizare a propriilor emotii. Suntem mult mai preocupati de eficienta, productivitate, gestionarea task-urilor. Nu spun ca toate aceste lucruri nu sunt importante, dar in aceasta goana continua, in care parca mereu avem senzatia ca suntem haituiti, ca nu e suficient timp, ca lucrurile devin din ce in ce mai presante si stresante legatura cu noi insine, cu propriile noaste emotii si sentimente ar putea sa faca o diferenta majora.

Am fost invatati sa nu ne exprimam emotiile si sentimentele, sa le neglijam. In lumea profesionala exprimarea lor ar putea fi catalogat drept un punct slab.

Care este costul pe care il platim pentru aceasta deconectare cu noi insine si cu sentimentele noaste?

Ne transformam in adevarate bombe cu ceas, izbucnim in momentele cele mai nepotrivite, ne privam familiile de caldura si iubire, ne imbolnavim corpul, ne pierdem bucuria de viata si stima noastra de sine, pentru ca nu mai avem energia necesara sa investim in ele.Calmul , echilibru, armonia interioara ajung sa se transforme in niste mituri, imposibil de atins in contextul nostru de
viata.

Un obicei nou la care te-as invita se numeste TOALETA EMOTIONALA.

Pentru ca am fost invatati sa ne “ inghitim emotiile si sentimentele” fara sa eliminam ceea ce era necesar,c u adevarat toxic, multi dintre noi am ajuns in stadiu de a fi “ constipati emotional”. Consecintele pot fi dezastruoase pentru noi si mediul in care ne aflam, mai ales daca izbucnim in momente nepotivite, reactionam sub influenta primului impuls si lasam ca lucrurile sa fie amplificate de la un minut la altul, pana ne trezim intr-un adevarat razboi.

Studiile arata ca in primele 90 de secunde de la aparitia unui eveniment neplacut, corpul nostru este invadatat de tot felul de hormoni si adrenalina, au loc multe reactii chimice ce impiedica mintea rationala sa ne ofere solutii alternative , constructive de a gestiona situatia.

Daca observi ca emotiile tale sunt foarte puternice si simti cum totul e pe cale sa izbucneasca intr-un conflict, cel mai intelept ar fi sa iti acorzi un TIME OUT, in care sa ii permiti corpului tau sa revina la normal, sa poti analiza lucrurile cu calm, discernamant, din mai multe perspective pentru a putea reactiona in modul cel mai intelept.

Stiu ca acest lucru nu este posibil tot timpul, dar daca ne vom antrena inteligenta emotionala, in mod cert cand vom intalni situatii similare putem sa raspundem diferit, pentru a ajunge mai usor la liniste, pace, echilbru.

Din acest motiv, recomandarea mea, este ca zilnic sa iti acorzi un timp de reflectie, in care sa fii prezent la cum ai reactionat, la ceea ce s-a intamplat pe parcursul zilei. Ce ai simtit, care sunt emotiile pe care le-ai avut sau poate inca le mai ai,ai reactionat intelept, atitudinea ta a fost constructiva sau distructiva, care sunt consecintele, ce poti face pe viitor?

Asa iti poti antrena muschiul inteligentei emotionale, profiti de toate lectiile pe care viata ti le ofera, poti sa vezi lucrurile din perspective diferite, te racordezi cu tine insuti, incepi sa iti recunosti propriile emotii si sentimente si sa te indrepti in mod constient catre ceea ce ti-ai dori cu adevarat. Ideal ar fi sa urmezi acest process in scris, pentru ca iti vei activa emisfera stanga si dreapta, rationalul si emotionalul vor lucra impreuna pentru tine.

De ce este coachingul eficient si are rezultate extraordinare?

De multe ori in sesiune, are loc acest proces de reflectie, coach-ul prin intrebari de sprijina sa vezi lucrurile din persepective diferite, te invita la actiuni care sunt in concordanta cu valorile si pricipiile tale, iti insusesti lectiile si gasesti drumul potrivit pentru a depasi blocajele si a parcurge cat mai usor drumul catre obiectivul tau.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu