miercuri, 11 ianuarie 2012

Ce este coaching-ul de echipa?

Un articol de Alina Buzatu

Participand la grupul de suport din luna noiembrie in care am avut-o pe Casandra Bischoff invitat, am inteles elementele din cadrul coaching-ului de echipa care nu imi erau clare.

In cadrul coaching-ului de echipa, clientul de coaching este echipa si obiectivul procesului de coaching este acela de a facilita obtinerea rezultatelor vizate de echipa. In acest sens, lucrul coach-ului este cu echipa si nu cu indivizii echipei, asa cum se intampla in sedintele de coaching individuale. Practic coach-ul lucreaza cu inteligenta, cunostintele, intuitia sau motivatia intregii echipe.

Atunci cand lucrul in echipa este cel mai vizibil: in momentele de planificare, impartirea pe sarcini, evaluarea a ceea ce se intampla sau ceea ce nu se intampla in raport cu obiectivele urmarite, sedintelor de brainstorming,  coaching-ul de echipa poate fi inserat ca fiind un proces "umbra" care poate urmari: atitudinea si comportamentul fiecarui membru din cadrul echipei, nivelul de asumare si responsabiliare, deblocarea anumitor discutii care indeparteaza echipa de la atingerea obiectivului, responsabilitatea pentru indeplinirea unor actiuni specifice.

Concret, in metoda de coaching de echipa prezentata de Casandra, coach-ul le poate propune membrilor echipei anumite roluri pentru eficientizarea sedintei:


  • Cel de facilitator, numit si dirijorul echipei. Facilitatorul va intrerupe discutia pentru cei care vorbesc mai mult decat normal si ii inhiba in acest sens pe ceilalti membrii ai echipei. De asemenea, va avea grija de agenda intalnirii (o poate cere in avans).  Un alt aspect urmarit de facilitator este nivelul de energie al grupului. In acest sens, facilitatorul poate interveni atunci cand simte nevoia, prin intrebari, propuneri, sugestii, observatii si oglindiri a ceea ce este prezent pentru el in momentul sedintei si care poate constitui un blocaj in urmarirea si parcurgerea punctelor cheie din agenda.
  • Cel de time keeper. Acesta va reaminti la anumite intervale de timp, cat timp a trecut de la inceperea intalnirii si cat timp a ramas. El poate propune ca fiecare subiect din cadrul agendei sa fie impartit in etape, astfel incat sa nu depaseasca 20 de minute alocate, de exemplu.
  • Decision driver. Noteaza deciziile care au fost luate, deadline-urile, precum si persoanele responsabile.
  • Advisor Coach este persoana care va oferi la finalul sedintei feed forward, adica sugestii pentru viitor care pot ajuta la o schimbare pozitiva pentru un anumit de comportament pe care l-a observat. El  ofera propuneri si perspective noi membrilor echipei, pentru tot ceea ce ii se pare relevant in cadrul discutiei la nivelul comportamental, atitudine, mod de a pune problema.
Aceste roluri se pot schimba prin rotatie, astfel incat sa fie parcurse de toti membrii echipei, de la o sedinta la alta.

Poate va intrebati care este rolul coach-ului?

Rolul principal al coach-ului este acela de observator. El poate inteveni oricand atunci cand considera oportun prin intrebari sau lansand provocari sau poate alege sa dedice un timp de discutie la finalul sedintei de echipa. De asemenea, el poate lua in cadrul coaching-ului de echipa pe rand (mai ales la inceputul procesului de coaching), rolul de: facilitator, time keeper, decission driver sau advisor coach, pentru a face o demonstratie concreta a ceea ce implica aceste roluri.

Ca in orice sedinta de coaching, la finalul sedintei de echipa, fiecare membru al echipei va avea clarificat cine, ce, cat si mai ales, pana cand trebuie facuta o anumita actiune sau plan de actiuni.

In coaching-ul de echipa se pleaca la ceea ce exista deja bun, insa se lucreaza cu precadere pe ceea ce lipseste pentru ca echipa sa-si atinga potentialul maxim de cooperare si productivitate. 

Nu ma pot opri sa nu ma gandesc la multele sedinte de echipa la care am participat, numarand minutele si  gandindu-ma cu oarecare teama cat va mai trece pana voi pleca cu ceva concret din acea sedinta? Si mai ales, acum, cat de mult beneficiu ar aduce coaching-ul de echipa atat de multor echipe disfunctionale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu