luni, 8 octombrie 2012

Esti sigur ca iti traiesti povestea ta?

Un articol scris de Alina Buzatu

Intalnirea de joia trecuta impreuna cu invitatul serii, Christian Scholtes mi-a adus o perspectiva noua asupra vietii. Am inteles ca merita sa ma intreb cat din ceea ce traiesc zi de zi este povestea mea, ce imi apartine si ce nu, ce as vrea sa rescriu din povestea mea si ce as vrea sa pastrez.

Mi-a mai placut analogia dintre literatura de fantasy (pasiune pe care Christian a impartasit-o cu noi si pe care am descoperit-o si eu de curand) si povestea vietilor din viata de zi cu zi, adica povestile reale, ale noastre, oamenii. 

In comparatie cu viata reala, in literatura de fantasy, firul epic este foarte bine tesut si povestea eroilor este corenta si logica, incepand mereu cu o prima etapa initiatica prin care eroul alege sa treaca - "[...] si a plecat de acasa" si continuand cu diferite etape, teste si incercari prin care trece eroul nostru.

Cum spunea si Christian, nu exista nicio poveste in care eroul este prezentat "ramanand acasa", ocupandu-si ziua cu diferite lucruri marunte pentru ca la finalul zilei, firul epic sa culmineze cu un suspans greu de parcurs, generat de faptul ca eroul nostru...doarme linistit dupa o zi in care nu s-a intamplat mare lucru :).

Pentru ca povestea sa se intample, sa ne prinda, sa aiba sens si sa fie cu adevarat o poveste, eroul nostru alege sa plece "de acasa" si parcurge pas cu pas, etape care il maturizeaza, prin care intelege altfel viata si care ii dau o dimensiune diferita asupra lucrurilor, pentru ca, la final, tot parcursul sa aiba un sens si o incadrare clara in raport cu povestile celorlate personale si cu firul principal al actiunii.

In viata de zi cu zi insa, povestea noastra "a oamenilor" este putin diferita: nu are mereu aceeasi coerenta, sens sau evolutie ca si cea a eroilor de fantasy. Si asta pentru ca de cele mai multe ori alegem "sa nu plecam de acasa", in sensul in care nu constientizam beneficiile iesirii din zona de confort, a schimbrii de  mediu intern (generat de dialogul nostru cu noi insine, de credinte limitative care ne guverneaza deciziile, de proiectii sau explicatiile personale pe care luam ca pe un dat) sau de cel extern (cel fizic, cel al oamenilor si al mediului in care alegem sa traim). 

Si atunci, intr-un context in care nu exista clar definit drumul, parcursul, sensul, obiectivul si motivatia pentru ca ne-am angajat in calatorie, oricare ar fi ea, este greu de surpins un fir epic autentic, specific noua si nu altora, un fir epic pentru ceea ce ar putea deveni povestea noastra personala.

Asa cum a subliniat si Christian, un frumos beneficiu al coaching este dat tocmai de posibilitatea de a-ti putea scrie sau rescrie povestea personala in cunostinta de cauza, de a face alegeri inspirate care sunt in rezonanta cu tine, de a contientiza ce iti apartine din povestea pe care o traiesti si ce nu, si, mai ales, de a avea curajul sa spui "Nu!" la tot ceea poate fi povestea altcuiva.

Te-ai intrebat vreodata:
  • Daca tu ai fi un erou dintr-o poveste cu sens, de unde ai incepe calatoria? Care ar fi primii pasi pe care i-ai face si mai ales in ce directie?
  • Daca ai putea sa alegi parti din viata ta cu care sa poti construi o poveste initiatica pentru toti cei care iti citesc povestea, ce ai alege sa povestesti despre tine si ce nu? Care sunt experientele de care te simti cel mai mandru? Cum ai putea sa le multiplici?
  • La ce ai spune "nu", stiind ca poti alege la fiecare capitol (adica in fiecare ceas, zi, luna, an) sa-ti rescrii povestea personala, sa-i dai un sens congruent cu cine esti tu si o directie pentru ceea ce vrei sa devii?

O noua poveste poate incepe cu o simpla intrebare. Alege sa ai curajul de a-ti adresa aceasta intrebare si daca tu nu ai curajul, alege un coach bun, care sa te provoace! Va stii cu siguranta sa te ajute sa descalcesti firul povestii tale de altele cu care "ti-ai incalcit povestea", fara sa bagi de seama.

Si am incalecat pe-o sea si am spus povestea mea, printr-un post de pe blogspot, sa iti fie cu noroc, mai! :)

Post scris de un erou ca si tine ;), 
Alina

Citeste si:


Pentru a deveni membru in comunitatea Coaching in Bucuresti, cere-ne acceptul aici si vom fi bucurosi sa ti-l acordam!
Daca ti-a placut acest articol, am aprecia sa ne dai un like la pagina noastra de facebook.
Iar daca vrei sa vezi pozele de la eveniment, le poti accesa aici.

Te astept cu drag la viitorul evenimentul Coaching Support Group Bucuresti din luna noiembrie!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu